torsdag 27 november 2008

Hälften människa hälften häst

Astrologin bygger på att det finns en motsvarighet mellan himlens planeter och människans inre, en motsvarighet där det ena speglar det andra. Upptäckten av en ny himlakropp i solsystemet innebär då också att något nytt medvetandegörs i vårt inre.

Upptäckten av Kiron kom inom den mer andligt inriktade astrologin att visa på en det inre helandets väg i förening med en högre medvetenhetsutveckling.

Mytens Kiron var hälften människa hälften häst. Efter att han som liten hade övergivits av sina föräldrar (Saturnus i hästskepnad och havsnymfen Philyra) togs han om hand av Apollon, solguden med den sjusträngade lyran, som blev hans mentor och som undervisade honom i de olika konsterna.


Ett centralt symboltema som växer fram ur mytologin kring Kiron handlar om återförenande. Människans återförenande med både himmel och jord.

Kiron som människa och häst säger oss att vi behöver förnya vår inre kontakt med Jorden, med vårt levande Jordkosmos, med våra animala instinkter och vårt känsloliv, men också med "mörka sidor" i vårt undermedvetna. Överbetoningen på rationellt tänkande fjärmar oss annars allt mer från livets helhet.

Men vi har inte bara förlorat vår inre kontakt med Jorden och med våra instinkter och känslor. Likt Kiron, som övergavs av sina föräldrar, har vi också avskurits från vårt gudomliga ursprung. Vi upplever oss "övergivna" och avskurna från vårt eget inre, vår egen inre gudomlighet.

I detta utsatta tillstånd räcker oss Kiron, den sårade helaren, en hjälpande hand tills vi själva förmår ta det fulla ansvaret för vårt eget helande och genom det också återfå den inre kontakten med både himmel och jord...

Med Kiron konjunktion Norra månnoden i Vattumannens tecken i det tolfte huset i Gondolens horoskop, framstår det djupt smärtsamma temat om mänsklighetens kollektiva inre sår och vikten och nödvändigheten av helhet och balans som själva motivationen bakom Gondolens sjösättning och gungande färd...

Mats i det blå




Inga kommentarer: