söndag 23 november 2008

Kiron - nyckeln till balans och läkedom

Kirons oregelbundna bana runt Solen för samman ytterligheterna Saturnus och Uranus, det jordiska och det himmelska, förenar ande och materia, intuition och logik...

Mytens Kiron var både häst och människa. Namnet kommer från grekiska cheir, som betyder hand. Kiron var undervisaren. Det han lärde ut förenade insikt och kunnande. Kanske kan det sammanfattas i ordet kultur.

Kiron upptäcktes helt oväntat av astronomen Charles Kowal den första november 1977. Tiden anges till klockan 10:00. Horoskopet för upptäckten - då Kiron "föddes" i det mänskliga medvetandet - har märkligt nog Ascendenten, den yttre gestalten, i Skyttens - kentaurens - tecken!


Den lilla planeten kallades först "Object Kowal" efter upptäckaren. Det visas också av planetens symbol, ett O med ett K ovanför, en symbol som astrologerna snart kom att se som en nyckel - en nyckel till människans högre medvetandeutveckling.


Så inträffade det märkliga - för att inte säga magiska - som alltid tycks ske när nya himlakroppar upptäcks. Astronomerna gav den nya planeten ett namn ur den grekiska mytologin, ett namn som sedan på ett förunderligt sätt kom att passa in i det astrologiska mönstret. Astronomerna valde namnet Kiron.

Astrologerna å sin sida tackade och tog emot och kunde snart urskilja den nya planetens betydelsefulla roll som förbindelselänk mellan de traditionella för ögat synliga planeterna och de nyupptäckta yttre planeterna - Uranus, Neptunus och Pluto - som under de senaste tre århundradena har infogats i det astrologiska mönstret.


Kirons upptäcktshoroskop har Venus, Pluto och Norra månnoden i konjunktion med Medium Coeli i Vågens tecken. Det visar på betydelsen eller nödvändigheten av en förnyad balans och harmoni i det mänskliga medvetandet.

Neptunus i Skytten i det tolfte huset bildar en sextil till Pluto och Norra noden i Vågen. Det antyder intuitionens och den andliga inriktningens stora betydelse för att människan ska uppnå ett högre eller mer vidgat och balanserat medvetande.

Solen - porten mellan det materiella och det andliga - i konjunktion med Uranus och Merkurius i Skorpionens tecken visar på en förestående eller redan påbörjad revolution i människans medvetande...

Mats i det blå


Inga kommentarer: