måndag 10 november 2008

Uranus och vetenskapen

I vanliga fall förknippas Uranus med den moderna vetenskapen och dess nytänkande och experimentlusta. Ändå vände jag i bästa uranusstil upp och ner på begreppen i förra bloggposten då jag istället förknippade naturvetenskapen med Saturnus i Jungfrun (begränsad detaljkunskap) i opposition till Uranus i Fiskarna, som jag då identifierade med astrologin.

Kanske behöver jag utveckla lite mer vad jag menar med det.

Naturvetenskapen uppfattas ju i regel som modern och framstegsinriktad (Uranus). Men det är inte hela sanningen. Till stora delar har den redan fastnat i inkörda hjulspår och stelnade dogmer. De nya och omvälvande (Uranus) upptäckterna inom kvantfysiken - som egentligen hör hemma i ett helt nytt och framtida vetenskapsparadigm - har långt ifrån sjunkit in och fått genomslag ens hos stora delar av "vetenskapssamfundet". Och hur mycket mindre då i det av vetenskapen formade allmänna medvetandet!

Så vi kan se en tydlig Uranus-Saturnus motsättning inom själva det vetenskapliga tänkandet. Den egentliga motsättningen kanske därför inte är mellan astrologin och den moderna vetenskapen som sådan utan mer mellan astrologin och den redan föråldrade materialistiska och reduktionistiska bild av verkligheten som stora delar av den "moderna" vetenskapen ännu håller fast vid - trots revolutionerande nya upptäckter - och som har cementerats i det allmänna medvetandet.

Kanske ett framtida mer utvidgat vetenskapsparadigm en gång kommer att kunna tillåta vetenskapen att samverka med astrologin på ett fruktbart sätt. Kanske kommer den materialistiska reduktionismen att till slut ge vika så att mänsklighetens ögon kan öppnas för en mer vidgad, fördjupad och levande verklighet...

Mats i det blå

Inga kommentarer: