måndag 1 december 2008

"En lära för de vidskepliga"

Oh come ye starry starfish, I know your ways are caped
Maybe it´s because you´re astrologically shaped
- Donovan Leitch: Epistle to Derroll









Dagen före det amerikanska presidentvalet hade onlineversionen av SvD en artikel om en amerikansk professor i matematik, Avery Solomon, på besök i Sverige. Det märkliga med denne matematikprofessor, berättar artikeln, är att han också - ve och fasa - är astrolog.

Artikeln och intervjun handlade om det förestående amerikanska valet och vad "stjärnorna" enligt professorn hade att säga om detta. På frågan hur han fick ihop sin akademiska utbildning med astrologin, svarade Solomon lakoniskt: "För mig är astrologi inget annat än matematik och kvantfysik."

Förutspå valutgången ville han inte göra, eftersom han sade sig inte vara "intresserad av att använda astrologin för att se in i framtiden". För honom är det viktigare att kunna "gå djupare in i mysteriet" och "ta ansvar för att man är en del av allt som sker i kosmos". Enligt artikeln säger Avery Solomon vidare att "var och en av oss är ett levande dynamiskt energifält av möjligheter där vi står i förbindelse med den kosmiska intelligensen".

Märkligt, kan man tycka, att en så prestigefylld tidning som SvD ger så pass mycket till synes positiv uppmärksamhet åt något - enligt gängse uppfattning - så suspekt som astrologi. Men - ack nej - inte har man kunnat låta bli att gardera sig med en vi-tar-avstånd-från-astologin-ruta:

"En lära för de vidskepliga. Att himlakropparnas position på himlen vid födelseögonblicket skulle kunna bestämma en människas personlighet saknar belägg och Nationalencyklopedin säger att 'vetenskaps- och kulturhistoriskt är astrologin av stort intresse, men den måste numera betraktas som ren vidskepelse'."

Trots det tydliga avståndstagandet från astrologin bombarderades ändå artikeln med upprörda och besvikna läsarkommentarer som sökte överträffa varandra i att ösa ovett över tidningen som publicerar sådant dravel och över astrologin, som - naturligtvis - kallades båg, lurendrejeri och trams. Så höga tankar har den allmänna opinionen (den allvetande okunnigheten) om ämnet astrologi.

I en artikel på Galaktiska Gondolen, Astrologin och den moderna vetenskapen, citerar jag samma ord från Nationalencyklopedin som SvD gör i sin artikel. Där förklarar jag också hur det kommer sig att astrologin numera "måste" betraktas som ren vidskepelse. Läs gärna.

Avery Solomons hemsida
Artikeln i SvD

Mats i det blå

Inga kommentarer: