fredag 26 december 2008

Astrologi och mytologi

Detta har aldrig hänt;
det pågår hela tiden.
- Salustius om myterna

Ordet myt betyder numera "osanning, lögn" men den ursprungliga betydelsen är helt enkelt "berättelse" (från grekiska mythos).


Berättandet är lika gammalt som människan. Tradition och kunskap har tiderna igenom förmedlats genom berättelser. Allt har sin berättelse. Berättandet är ett sätt att tolka verkligheten i poetisk och dramatisk form.

Årstider, dagar och nätter, födelse och död - livet består av cykliska rörelser ända från begynnelsen samstämda med himlakropparnas rörelser. Forntidens vise insåg allt detta och relaterade livet på Jorden till Solens, Månens och planeternas gång. De insåg att det himmelska mönstret genomträngde allt liv och alla skeenden på Jorden.

Samma mönster kom därför också att forma berättelserna, sagorna, sångerna, ritualerna.

Berättelserna ifördes olika klädnader under olika tidsepoker, på olika platser och bland olika folk. Ändå var kärnan alltid densamma. Samma himmelska mönster som uppfyller och genomtränger allt uppfyllde också och gav liv åt berättelserna, myterna. Berättelserna om de gamla hjältarna, gudomligheterna och jättarna är därför också berättelserna om himlakropparnas rörelser.

Astrologin visar på ett grundläggande astralt mönster som uppfyller och genomtränger allt liv och all rörelse. Allt hänger samman, varje tid, varje ögonblick har sin karaktär, formar sitt bestämda mönster i tillvarons ständigt växlande kalejdoskop.

Detta följer av nödvändighet eftersom det ursprungliga mönstret finns kvar och genomtränger allt, är med i alla växlingar och avspeglas också i människans samhälle och i människan själv, i människans psyke och kropp och levnad.

Så speglar Solens, Månens och planeternas gång allt som sker på Jorden. Cykliska mönster upprepas och förenas med varandra och bildar den vävnad av liv som är vårt universum och vår tillvaro.

Samma mönster som ingår i alla skeenden uppfyller också människans berättelser (myter). Därför finns en djup innebörd i berättelserna. De berättar i symbolisk form om vårt liv. Därför finns också ett nära samband mellan astrologin och myterna. Båda speglar vårt liv och de universella mönster och arketyper som utgår från alltings källa och som genomtränger allt som existerar.

Mats i det blå

1 kommentar:

Anonym sa...

Stenbocken'är du det
Vattumannen-passar kanske med Fiskarna
Väduren' flest är det
Oxen-låter envis och tråkig
Tvillingarna-en ljuspunkt i mörkret
Krätans vändpunkt-var finns den
Lejonet med sin man-häftigt
Jungfrun-är hon det månntro
Vågen-affärskvinna,orubblig kanske
Skorpionen-ger dej ett hel....
Skytten-låter farligt

Stjärntecken-som visar vem du är?

MVH Gladiatan